divendres, 11 d’abril del 2008

Calçotada

Aquest divendres al migdia ens hem menjat els primers calçots de la nostra collita. Els hem acompanyat amb botifarra, salsitxes, morro, panceta i una mica de xai.

Segons llegim a la wikipedia, els calçots són una varietat de cebes tendres, cebes poc bulboses i més suaus.

El procés de cultiu d'aquest producte té dues fases diferenciades. La primera fase és l'obtenció del bulb que es fa a partir de la sembra de llavors a finals d'any, es trasplanten les cebetes a principis de primavera i s'arrenca el bulb a l'estiu.

La segona fase és la obtenció del calçot a partir de les cebes. La plantació de les cebes es realitza durant la segona quinzena del mes de setembre. Abans de plantar-la cal tallar-li la part superior per aconseguir que els calçots creixin més espaiats. A mesura que els brots de la ceba van sortint es van calçant amb terra, això vol dir colgar el brot amb substrat per tal que quedi més blanquejat.

El consum dels calçots o calçotada ha esdevingut una festa gastronòmica. Els calçots es consumeixen habitualment durant els mesos de gener, febrer i març, es couen amb llenya provinent de sarments o rodals de vinya i es consumeixen acompanyats d'una salsa típica, l' anomenada salvitxada, o bé amb romesco.

La salvitxada, o salsa de calçots, és la salsa típica que s'utilitza per acompanyar els calçots. Té certa semblança amb la salsa romesco, si bé els usos d'ambdues son una mica diferents: el romesco s'utilitza generalment amb el xató i la salvitxada amb els calçots.

Entre els seus ingredients s'hi compten les ametlles i avellanes torrades, tomàquets vermells escalivats, alls escalivats, oli d’oliva, pa torrat, nyores, vinagre, sal i julivert. Es prepara picant els ingredients (en l'ordre adient) en fred en un morter per formar una pasta i finalment afegint-hi l'oli.