divendres, 16 de maig del 2008

Formigues

Pel que hem trobat a Wikipedia, les formigues formen una família d'insectes socials de l'ordre dels himenòpters. Estan classificades en 26 subfamílies, 385 gèneres i 12.028 espècies. La diversitat més gran es troba als tròpics.

Es diferencien de la resta d'himenòpters per l'existència d'una casta d'obreres (femelles estèrils i que no tenen ales), que asseguren la perennitat del niu o formiguer durant uns quants anys. Són conegudes per les seves colònies altament organitzades que, a vegades, consten de milions d'individus. Segons l'espècie, els nius poden ocupar un ampli tros de terreny tant en superfície com en fondària.

Les formigues ataquen i es defensen mossegant, i en moltes espècies picant, sovint injectant o llençant productes químics com l'àcid fòrmic.

Al nostre hort en tenim moltes formigues. Son petites, com de 4 mm de llarg.

El compostador ho han fet seu, almenys les capes superiors d'herba i dels aliments que arriben de nou.

Al munt de terra que haviem deixat arran del compostador també hi han fet formiguers tot seguint una linia recta. Potser era el recorregut d'un antic camí de formigues.

Sempre estan traginant. Si les observem sembla que ho facin sense ordre ni concert, però la seva feina avança. Treballen molt i de forma organitzada.

Aprofitant una esquerda han anat fent els forats dels nius.

Les herbes encara no han colonitzat el turonet, però les formigues ja s'hi han instal·lat.

Al tronc del pi, que a la part de sota està ple de terra enganxada, també han fet petits nius.